Hírek
Legnépszerűbbek
Akciós termékek
51. évfolyam (2002) 3. szám
A szõlõmag-olaj felhasználása és hatásai
Klinikai vizsgálatok eredményei szerint, – melyeket az American Heart Association Arteriosclerosis c. folyóiratában publikáltak 1990-ben, – a megfigyeltek napi étrendjében égy héten át 30 g szõlõmagolajat adagoltak, melynek hatására a triglicerid-szintben 17,2%-os csökkenést értekel. A kísérletbe vont személyeknél, akiknél a alacsony volt a HDL szint (40 mg%-nál kevesebb), 14,6 %-os HDL növekedést értek el. 1993-ban publikált adatok szerint a szõlõmagolaj adagot napi 50 g-ra emelték 56 vizsgálatba vont személy esetében és azt tapasztalták, hogy a HDL (jó koleszterin) szint 13%-kal növekedett, míg az LDL szint 7%- kal csökkent három hetes kezelés után. A teljes koleszterin: HDL arány 15,6%-kal, míg a teljes LDL:HDL arány 15,3%-kal csökkent a kezelés hatására.
Mindezen vizsgálatokból azt a következtetést vonták le, hogy a szõlõmagolaj hatására kis zsírtartalmú diéta mellett, a szívbetegség rizikója 41–55%-kal csökkenthetõ, s az eddig ismert élelmiszerek közül csak a szõlõmagolaj képes elõidézni HDL szint növekedését az LDL szint egyidejû csökkentésével.
További elõnye a szõlõmagolaj fogyasztásával járó HDL szint növekedésnek a kor elõrehaladtával fellépõ impotenciával kapcsolatos, amelyet a szívbetegség, a magas vérnyomás, diabétesz és ezek gyógyszeres kezelése, valamint a velük elõforduló depressziós állapot súlyosbít. A HDL szint csökkenése az impotencia felléptét elõsegíti. A szõlõmagolaj fogyasztása a trombogenezis esélyét is csökkenti.
A túlzott mértékû konyhasó fogyasztás okozta magas vérnyomás kezelésére és prevenciójára alkalmas. Külön említést érdemel a szõlõmagolaj kozmetikai használata. Gazdag linolsavtartalmának köszönhetõen a transzepidermális vízveszteség csökkentésében fontos szerepe van, ezért a bõr vízháztartásának szabályozásában alapvetõ a szerepe. Emoliens hatása és filmképzõ sajátossága miatt is szívesen alkalmazzák kozmetikai termékekben. Kozmetikai készítményekben a zsírfázis fontos alkotórésze lehet.
A következõ esetekben ajánlatos a kozmetikai termékekben
szõlõmagolajat használni:
hajápoló szerek: vékonyszálú, zsíros, gyenge, erõs
igénybevételnek kitett hajra,
bõrregeneráló termékekben erõs igénybevételnek kitett
regedõ bõrre, a szemkörnyék ráncainak kezelésére,
testápoló krémekbe,
ajakírekbe,
kézkrémekbe.
A felhasználható szõlõmagolaj mennyisége kozmetikai termékekben nincs korlátozva, így akár hatóanyagként, vagy vivõanyagként kényelmesen használható. Az aromaterápiás masszázsok során használatos illóolajok hígításához
szintén elõnyösen alkalmazzák gyors felszívódóképessége és közömbös illatanyagai miatt.
A szõlõ feldolgozása során keletkezõ törköly megfelelõ, kíméletes kezelése után még több és a magolajnál nagyobb jelentõséggel rendelkezõ antioxidáns anyagok kinyerésére is lehetõség nyílik. Az USA-ban, Japánban és néhány európai országban a szõlõ héjából és a magvából bioflavonoidokat az oligomer proantocianidineket és antocianidineket izolálják, ill. dúsítják fel (resveratrol, kvercetin stb.), s belõlük olyan OTC termékeket készítenek, amelyek az anyagcsere toxikus hatású melléktermékei, az oxigén szabadgyökök és a reaktív oxigénmetabolitok ellen védelmet nyújtanak, amelyeket számos betegség etiológiai tényezõjeként tartanak számon. A szõlõ ezen biológiailag aktív anyagaival egy további publikáció keretében kívánunk foglalkozni.
A szerzõk neve, beosztása és címe:
Dr. Domokos János, tudományos fõmunkatárs
BMGE Fizikai Kémiai Tanszék, KHV Kft.
1111 Budapest, Budafoki út 8.
Kiss Béla, okl. vegyészmérnök, okl. közg.-mérnök
1095 Budapest, Kvassay J. u. 1.
IRODALOM
[1] Jáky Miklós: Növényi zsíros olajok kémiája és ipari elõállítása,
Országos Magyar Mezõgazdasági Ipari Kisérleti Intézet kiadványa,
Athenaeum, Budapest 1946.
[2] Jáky Miklós: Szõlõmag kinyerése és feldolgozása. Növényolaj és
Szappanipari Kutatóintézet Évkönyve, Budapest, 1952.
[3] Jáky Miklós: szõlõtörköly ipari feldolgozása. Kísérl. Közl. 1943.
[4] Haskó Lajos szerk.: Zsírok és olajok kémiája és technológiája,
Élelmiszeripari és Begyûjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat, 1954.
[5] Haskó Lajos: Szõlõmagolaj változása a magraktározás alatt. Mezõgazdasági
Ipar. 1949. 11–12.
[6] Szabó László Gy. szerk.: A magbiológia alapjai, Akadémiai Kiadó,
Budapest, 1980.
[7] Kiss Béla: Növényolaj-ipari és háztartásvegyipari táblázatok, Mezõgazdasági
Kiadó, Budapest, 1988.
[8] D. T. Nash, State University of New York, Health Science Center,
Syracuse, NY: Arteriosclerosis, an offical journal of the American
Heart Association, Inc. Vol10,No6 Nov–Dec 1990.
[9] D. T. Nash, S. D. Nash: Gtapeseed Oil, A Natural Agent Which
Raises Serum HDL Levels, Journal of the Amrican College of
Cardiology, 923–1116, 1993.