Hírek

arr3Megnyílt új webáruházunk!A FitoVita étrend-kiegészítő termékcsalád hamarosan új termékekkel bővül, valamint számos egyéb...

Legnépszerűbbek

Ár                       

Akciós termékek

Ár                       
imgempty


Olaj, szappan, kozmetika

51. évfolyam (2002) 3. szám

A szõlõmag-olaj felhasználása és hatásai

Klinikai vizsgálatok eredményei szerint, – melyeket az American Heart Association Arteriosclerosis c. folyóiratában publikáltak 1990-ben, – a megfigyeltek napi étrendjében égy héten át 30 g szõlõmagolajat adagoltak, melynek hatására a triglicerid-szintben 17,2%-os csökkenést értekel. A kísérletbe vont személyeknél, akiknél a alacsony volt a HDL szint (40 mg%-nál kevesebb), 14,6 %-os HDL növekedést értek el. 1993-ban publikált adatok szerint a szõlõmagolaj adagot napi 50 g-ra emelték 56 vizsgálatba vont személy esetében és azt tapasztalták, hogy a HDL (jó koleszterin) szint 13%-kal növekedett, míg az LDL szint 7%- kal csökkent három hetes kezelés után. A teljes koleszterin: HDL arány 15,6%-kal, míg a teljes LDL:HDL arány 15,3%-kal csökkent a kezelés hatására.

Mindezen vizsgálatokból azt a következtetést vonták le, hogy a szõlõmagolaj hatására kis zsírtartalmú diéta mellett, a szívbetegség rizikója 41–55%-kal csökkenthetõ, s az eddig ismert élelmiszerek közül csak a szõlõmagolaj képes elõidézni HDL szint növekedését az LDL szint egyidejû csökkentésével.

További elõnye a szõlõmagolaj fogyasztásával járó HDL szint növekedésnek a kor elõrehaladtával fellépõ impotenciával kapcsolatos, amelyet a szívbetegség, a magas vérnyomás, diabétesz és ezek gyógyszeres kezelése, valamint a velük elõforduló depressziós állapot súlyosbít. A HDL szint csökkenése az impotencia felléptét elõsegíti. A szõlõmagolaj fogyasztása a trombogenezis esélyét is csökkenti.

A túlzott mértékû konyhasó fogyasztás okozta magas vérnyomás kezelésére és prevenciójára alkalmas. Külön említést érdemel a szõlõmagolaj kozmetikai használata. Gazdag linolsavtartalmának köszönhetõen a transzepidermális vízveszteség csökkentésében fontos szerepe van, ezért a bõr vízháztartásának szabályozásában alapvetõ a szerepe. Emoliens hatása és filmképzõ sajátossága miatt is szívesen alkalmazzák kozmetikai termékekben. Kozmetikai készítményekben a zsírfázis fontos alkotórésze lehet.

A következõ esetekben ajánlatos a kozmetikai termékekben

szõlõmagolajat használni:

hajápoló szerek: vékonyszálú, zsíros, gyenge, erõs

igénybevételnek kitett hajra,

bõrregeneráló termékekben erõs igénybevételnek kitett

regedõ bõrre, a szemkörnyék ráncainak kezelésére,

testápoló krémekbe,

ajakírekbe,

kézkrémekbe.


A felhasználható szõlõmagolaj mennyisége kozmetikai termékekben nincs korlátozva, így akár hatóanyagként, vagy vivõanyagként kényelmesen használható. Az aromaterápiás masszázsok során használatos illóolajok hígításához

szintén elõnyösen alkalmazzák gyors felszívódóképessége és közömbös illatanyagai miatt.

A szõlõ feldolgozása során keletkezõ törköly megfelelõ, kíméletes kezelése után még több és a magolajnál nagyobb jelentõséggel rendelkezõ antioxidáns anyagok kinyerésére is lehetõség nyílik. Az USA-ban, Japánban és néhány európai országban a szõlõ héjából és a magvából bioflavonoidokat az oligomer proantocianidineket és antocianidineket izolálják, ill. dúsítják fel (resveratrol, kvercetin stb.), s belõlük olyan OTC termékeket készítenek, amelyek az anyagcsere toxikus hatású melléktermékei, az oxigén szabadgyökök és a reaktív oxigénmetabolitok ellen védelmet nyújtanak, amelyeket számos betegség etiológiai tényezõjeként tartanak számon. A szõlõ ezen biológiailag aktív anyagaival egy további publikáció keretében kívánunk foglalkozni.

 

A szerzõk neve, beosztása és címe:

Dr. Domokos János, tudományos fõmunkatárs

BMGE Fizikai Kémiai Tanszék, KHV Kft.

1111 Budapest, Budafoki út 8.

Kiss Béla, okl. vegyészmérnök, okl. közg.-mérnök

1095 Budapest, Kvassay J. u. 1.

IRODALOM

[1] Jáky Miklós: Növényi zsíros olajok kémiája és ipari elõállítása,

Országos Magyar Mezõgazdasági Ipari Kisérleti Intézet kiadványa,

Athenaeum, Budapest 1946.

[2] Jáky Miklós: Szõlõmag kinyerése és feldolgozása. Növényolaj és

Szappanipari Kutatóintézet Évkönyve, Budapest, 1952.

[3] Jáky Miklós: szõlõtörköly ipari feldolgozása. Kísérl. Közl. 1943.

[4] Haskó Lajos szerk.: Zsírok és olajok kémiája és technológiája,

Élelmiszeripari és Begyûjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat, 1954.

[5] Haskó Lajos: Szõlõmagolaj változása a magraktározás alatt. Mezõgazdasági

Ipar. 1949. 11–12.

[6] Szabó László Gy. szerk.: A magbiológia alapjai, Akadémiai Kiadó,

Budapest, 1980.

[7] Kiss Béla: Növényolaj-ipari és háztartásvegyipari táblázatok, Mezõgazdasági

Kiadó, Budapest, 1988.

[8] D. T. Nash, State University of New York, Health Science Center,

Syracuse, NY: Arteriosclerosis, an offical journal of the American

Heart Association, Inc. Vol10,No6 Nov–Dec 1990.

[9] D. T. Nash, S. D. Nash: Gtapeseed Oil, A Natural Agent Which

Raises Serum HDL Levels, Journal of the Amrican College of

Cardiology, 923–1116, 1993.

 

OTZjMzg