Hírek

arr3Megnyílt új webáruházunk!A FitoVita étrend-kiegészítő termékcsalád hamarosan új termékekkel bővül, valamint számos egyéb...

Legnépszerűbbek

Ár                       
imgempty

Akciós termékek

Ár                       
imgempty
Ár                       
imgempty


Szőlőmag-kivonat

A Kalifornia Egyetem (Davis, USA) az ígéretes megelőző kísérletek után most klinikai kísérlettel igazolták, hogy a szőlőmag-kivonat jó hatással van a metabolikus szindrómában (magas vérnyomás, hasi elhízás, magas koleszterin- és vércukor szint) szenvedőkre.

Egy hónapon át szedett három kísérleti csoport vagy placebót (hatóanyag nélküli készítményt) vagy 150 milligramm, illetve 300 milligramm szőlőmag-kivonatot.

Mindhárom csoport tagjai olyan személyek voltak, akiknél orvos diagnosztizálta a metabolikus szindrómát.

A készítmény (illetőleg a placebo) bevétele után 12 órával mérték a vérnyomást.

Mindkét szőlőmag-kivonatot szedő csoportban a vérnyomás csökkenését észlelték, a szisztolés vérnyomás átlag 12 higanymilliméterrel, a diasztolés átlagosan 8 higanymilliméterrel csökkent.

Ezen felül a 300 milligramm szőlőmag-kivonatot szedő csoport tagjainál az LDL koleszterin ("rossz" koleszterin) érték is csökkent.

"Minél magasabb volt a kezdő érték, annál nagyobb lett a csökkenés a kísérlet végére" - mondta a kutató, és hozzáfűzte: "A szőlőmag-kivonatot az FDA (Food and Drug Administration - Élelmiszer- és Gyógyszer Hatóság) biztonságosnak fogadta el, mellékhatása nincs."

A Kalifornia Egyetem már a következő klinikai teszten dolgozik: pre-hipertenziós (a magasvérnyomás alsó határán lévő)embereken próbálja ki a szőlőmag-kivonatot, olyanokon, akiknek a szisztolés vérnyomása 120-139 higanymilliméter, a diasztolés vérnyomása 80-89 higanymilliméter között van.

A klinikai kísérleteket megelőző állatkísérletek azt az ígéretes reményt keltették, hogy az ateroszklerózist (az erek falának megkeményedését és törékennyé válását) is képes megelőzni a szőlőmag-kivonat.

Forrás: EurekAlert

 

FlashNews, 2005.01.02.

A University of Alabama kutatói alátámasztották a régóta elterjedt véleményt, miszerint a szőlőmag-kivonat táplálja az agyat, közvetlen bizonyítékkal szolgáltak, hogy az étrnd kiegészítő megakadályozhatja az időskori szellemi hanyatlást, számol be az Ivanhoe Newswire.

A kutatók a Journal of Agricultural and Food Chemistry lapban ismertetik, hogy elsőként sikerült emlősökben azonosítaniuk bizonyos molekulákat, melyek eltérő válasszal reagáltak az orálisan bevitt komplex étrendi kiegészítőkre, mint a szőlőmag-kivonat.

A patkányokkal végzett vizsgálatok során a kutatók a globális fehérjeváltozásokat kísérték figyelemmel az állatok agyában magas, de nem mérgező szőlőmag-kivonat orális bevitele mellett. A megfigyelések szerint a kivonat hatására olyan változások következtek be, melyek ellentétesek a beteg agyban végbemenő változásokkal. Az eredmények nyomán a kutatók úgy vélik, a szőlőmag-kivonat megakadályozza a demenciához vezető patológiai változások kialakulását.

[forrás: weborvos.hu/FlashNews, 2005.01.02.

 

Nutrition Research

Egyre több kutatás adatai igazolják, hogy a szőlőből származó polifenolokban gazdag táplálkozás (a vörösbort is beleértve) csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ezt állítja a Nutrition Research novemberi számában megjelent áttekintő cikk.

"A szőlő, a szőlőkivonatok vagy a szőlőből készült termékek fogyasztása hatékony lehet a krónikus degeneratív betegségek, mint pl. a szívbetegség megelőzésében.” – írták a szerzők, az ausztrál népjóléti tudományos és ipari kutatószervezettől. A szerzők áttekintették az egyre gyűlő bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a szőlő polifenoljai több módon is megelőzik a szívbetegségeket és más betegségeket.

A polifenolok a szőlőben és más növényi táplálékban található természetes antioxidánsok. Több típusuk létezik, attól függően, hogy a növény mely részében vannak jelen. A szőlő magja, héja és leve is többféle polifenolt tartalmaz. Az anntioxidáns hatáson keresztül a polifenolok segítenek megelőzni az oxidációból származó sejtkárosodást.

A polifenolok csökkentik az LDL (rossz-koleszterin) oxidációját, mely az érelmeszesedés egyik kulcslépése. A szőlő polifenoljai védik a szívet és ereket, csökkentik a trombózis képződését, a szívritmus-zavart és az erek elvékonyodását. Az egyelőre nem tisztázott, hogyan fejtik ki hatásukat, bár azt már felfedezték, hogy hatással vannak a sejtjelzésekre és bizonyos gének működésére. A széles körű egészségvédő hatás azt sejteti, hogy több, egymástól különböző, összefüggő mechanizmus állhat a háttérben.

A legtöbb bizonyíték laboratóriumi és állatkísérletekből származik. Néhány tanulmány azonban alátámasztja, hogy a szőlő betegségmegelőző hatású az emberek esetén. A szőlőmag-kivonattal kezelt embereknél a keringés javulását, a koleszterinszint és a vérnyomás csökkenését figyelték meg. A szerzők szerint a szőlő polifenolok nagy érdeklődésre tarthatnak számot a mai világban, amikor is egyre nagyobb a kereslet az egészségmegőrző tápanyagok iránt.

 

Forrás: Nutrition Research


 

NDM1Z